Максим Козицький

Максим Козицький

Начальник Львівської ОВА

Масова релокація бізнесів в Україні — одна з трагедій теперішньої російсько-української війни. Запустити таку велику кількість релокованих підприємств за дуже стислий термін — виклик майже надможливий.

Завдяки синергії на різних рівнях, нам вдалося облаштувати на території Львівщини 238 компанії та зберегти 5 тис. робочих місць. Причому спектр діяльності релокованих підприємств надзвичайно широкий — від виробництва взуття, гофрованих труб та комплектуючих для тирів, до фасування чаю та кави.

Відео дня

Ми намагалися швидко реагувати на виклики і були на постійному зв’язку з підприємцями — шукали та підбирали зручні локації, розв’язували безліч питань — від додаткового навантаження на електромережі та системи водовідведення-водопостачання до нестачі кваліфікованих кадрів.

Читайте також:
Віктор Суботін, директор Укренергомашини (Фото:Status Quo) Подалі від фронту. Харківський машинобудівний гігант створить три філії на Західній Україні

Для цього ми тісно комунікували з територіальними підрозділами центру зайнятості, службами з питань праці, податковою. Просили Кабінет міністрів України напрацювати механізм для спрощеної процедури підключення до електромереж, відтермінування платежів за електроенергію тощо. Працювали з Фондом держмайна, щоб підприємства могли релокуватися на орендовані у держави приміщення.

Як заохочувати бізнес

Насамперед потрібно було налагодити швидку та ефективну комунікацію з підприємцями, адже завдання обробити велику кількість заявок від усіх охочих релокувати компанії було непростим. Представники бізнесу, який був готовий до переїзду, могли залишити запит на отримання допомоги, а також поспілкуватися з місцевими підприємцями та фаховими асоціаціями області. Щоб підтримати бізнеси, які ще остаточно не ухвалили рішення про релокацію, ми безоплатно надавали склади, аби вони вивозили обладнання зі зон бойових дій й вже у відносно спокійних умовах вирішували, як та де їм відновлювати роботу.

Наступне питання після переїзду — це умови роботи на новому місці. Ми ухвалили програму підтримки малого і середнього бізнесу, яка надавала бізнесу різні преференції. Релоковані підприємства отримали доступ до галузевих грантів від міжнародних донорів.

Ця програма для МСБ передбачає фінансову підтримку:

  • 100 тис. грн на відновлення діяльності після переїзду;
  • 100 тис. грн за створення двадцяти або більше робочих місць;
  • 50 тис. грн компенсації на маркетингові послуги (замовлення досліджень, розробка промо, сайтів тощо);
  • 80 тис. грн компенсації за послуги з сертифікації для підприємств-експортерів;
  • 500 тис. грн на закупівлю обладнання і відновлення основних засобів.

Окрім фінансової підтримки, бізнес отримав супровід та допомогу у розв’язанні бюрократичних питань. Представники місцевої влади роз’яснюють нюанси законодавства, допомагають з підготовкою документів для отримання певних дозволів тощо. Така співпраця суттєво заощадила час підприємцям.

У нашому відділі інвестицій працює команда молодих амбітних людей, віком від 22 до 32 років, вони обробляли усі заявки на релокацію. І їм вдалося допомогти з релокацією справді великим підприємствам, які, сподіваюся, надалі, або організують тут свої філії, або й повністю залишаться на Львівщині.

Окремо відзначу Програму USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та «Львівський регуляторний хаб» — вони допомогли Львівській ОВА створити дієвий майданчик допомоги для бізнесу, який переїхав у нашу область. Підтримка під час переїзду, пошук приміщень, консультації, навчання, фінансова допомога. Усе це дало результат: абсолютна більшість підприємств, які наважилися переїхати, продовжують працювати у нашій області, а деякі навіть вийшли на новий рівень розвитку.

Результати роботи

Прикладів вдалої релокації в нашу область було багато. Наприклад, успішна компанія «Агромастер Плюс» з Мелітополя близько 20 років виготовляла гідроциліндри та експортувала продукцію в країни ЄС та Велику Британію. Коли вона переїхала у нашу область, то мала лише величезний досвід та клієнтів, а вся матеріальна база залишилася на тимчасово окупованій території.

Наші фахівці консультували, допомогли з переїздом, пошуком локації, обладнання та працівників. Ми надали цьому підприємству допомогу з обласного бюджету в межах «Програми підтримки бізнесу у Львівській області на період воєнного стану», задіяли фінансові можливості Меморандуму між Львівською ОВА та Ощадбанком. В результаті «Агромастер Плюс» зміг придбати нове обладнання та відкрити виробництво у нашій області. Сьогодні компанія забезпечує роботою 20 осіб. Але це лише початок, адже вона прагне відновити колишні обсяги виробництва.

Також серед успішних прикладів переїзду слід назвати ТзОВ «Сем екопак» (виробництво екологічного пакування), ТОВ «Рубіжанська панчішна мануфактура» (виробництво панчішних виробів), ТОВ «Матролюкс» (виробництво матраців), ТОВ «ПК Пожмашина» (виробництво пожежної, спеціалізованої та сільськогосподарської техніки) та «Філіп Морріс Україна» (виробництво тютюнових виробів).

Читайте також:
Максим Барабаш, СEO Філіп Морріс Україна, каже, що Львіська фабрика збудована менше ніж за рік (Фото:NV) Це сталось. Компанія Філіп Морріс запустила фабрику на Львівщині

Найбільшу інвестицію від міжнародного бізнесу у регіон за час повномасштабної війни зробила компанія «Філіп Морріс Україна», яка в травні 2024 року офіційно відкрила новий виробничий комплекс на Львівщині, інвестувавши $30 млн у будівництво та створивши 250 нових робочих місць. Запуск цього підприємства є важливим для підтримки української економіки та забезпечення стабільності в умовах війни. Це також додаткові надходження до бюджету усіх рівнів у вигляді податків і зборів.

Крім того, це важливий сигнал для інших потенційних інвесторів. Коли інвестиції приходять під час повномасштабної війни — це більше, ніж довіра. Це прямий доказ віри у стійкість нашої держави та у нашу перемогу.

У 2024 році ми зосередимося на активнішому інформуванні підприємців про грантові програми та інші фінансові можливості, як від держави, так і від донорів. Також пожвавлюємо роботу Львівської аграрної дорадчої служби та інших ініціатив, які дають можливість бізнесу знаходити ресурс.

Наразі прагнемо працювати з думкою про можливості для бізнесу вже без поділу на «релокований» та «місцевий».

Читати далі