21 травня: Яке сьогодні свято

ДЕНЬ 452 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ — DAY 452 RUSSIAN AGRESSION

21 травня відзначають Міжнародний день чаю, Міжнародний день космосу, Всесвітній день культурного розмаїття в ім'я діалогу та розвитку, Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу.

В Україні — День пам'яті жертв політичних репресії, в Казахстані — День працівників культури і мистецтва, у Киргизстані — День матері, у Чорногорії — День незалежності, у Болгарії — Предой і День рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Олени, Піровасія — вогнеходіння в Греції.

Сьогодні свій день народження святкує ФІФА. Міжнародну федерацію футболу було засновано в Парижі в 1904 році.

Православна церква вшановує пам'ять Івана Богослова.

Всесвітній день культурного розмаїття в ім'я діалогу та розвитку

21 травня 2003 року вперше відзначали Всесвітній день культурного розмаїття в ім'я діалогу і розвитку.

У 2001 році ЮНЕСКО ухвалила Загальну декларацію про культурне розмаїття, а в грудні 2002 року Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції 57/249 проголосила 21 травня Всесвітнім днем культурного розмаїття в ім'я діалогу і розвитку.

У цьому ж документі ООН запропонувала всім державам-членам, міжурядовим органам, організаціям системи Організації Об'єднаних Націй і відповідним неурядовим організаціям, серед іншого, інформувати громадськість про цінність і важливість розмаїття культур і, зокрема, сприяти за допомогою освіти та засобів масової інформації усвідомленню позитивної ролі культурного розмаїття.

Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу

Уперше Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу відзначили 40 років тому, в американському Сан-Франциско, в 1983 році. Через кілька років з'явився символ руху проти цієї хвороби. Ним стала червона стрічка, приколота до одягу, а також різнокольорові полотна — квілти, зшиті з клаптиків тканини на згадку про безліч людей, які пішли з життя. Ці атрибути придумав у 1991 році художник Френк Мур. Нині у Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу активісти цієї акції і просто небайдужі люди прикріплюють до свого одягу червоні стрічки.

ВІЛ-інфекція — це хвороба, яку спричиняє вірус імунодефіциту людини. ВІЛ вражає імунну систему людини, з часом позбавляючи її можливості чинити опір іншим захворюванням та інфекціям. СНІД — це остання стадія розвитку ВІЛ-інфекції.

Ще цього дня:

1918 — У Києві представники різних партій сформували Український національно-державний союз;

1918 — Створено Всеукраїнську раду профспілок;

1919 — В Україні більшовики націоналізували всі літні та морські корабельні підприємства;

1928 — Волт Дісней отримав патент на монопольне використання образу Міккі Мауса;

1944 — На плебісциті в Ісландії жителі підтримали рішення парламенту про відокремлення від Данії, 17 червня було проголошено республіку;

1992 — Кримський парламент скасував референдум про незалежність Криму, який планували на серпень;

2000 — На референдумі у Швейцарії більшість жителів проголосували за розширення відносин із Євросоюзом.

2006 — На референдумі населення Чорногорії проголосувало за незалежність від Сербії.

Церковне свято

21 травня Православна Церква відзначає День апостола і євангеліста Івана Богослова.

Апостол Іван Богослов — улюблений учень Ісуса Христа і автор "Одкровення Івана Богослова". Житіє Івана Богослова зробило його патроном усіх, хто має стосунок до книг і книговидавництва.

Крім письменників, редакторів, видавців, друкарів, книгодрукарів своїм покровителем його вважають продавці книжок і працівники паперової промисловості.

Також вважають, що молитва, піднесена святому апостолу Івану Богослову, рятує від отруєння, адже і сам Апостол Іван, викликаний до Риму імператором Доміцианом, прийняв отруту, яка на нього не подіяла.

Щороку з могили святого апостола Івана в цей травневий день виступав тонкий прах, який віряни збирали і зцілювалися ним від хвороб. Тому Церква і святкує пам'ять святого апостола Івана Богослова цього дня — 21 травня за новим стилем.

Іменини: Адріан, Арсеній, Іван, Никифор, Пимен.