21 травня, у день народження Георгія Гонгадзе, о 19:00 відбудеться церемонія нагородження лауреатки Премії імені Георгія Ґонґадзе.

Про це повідомила пресслужба Українського ПЕН.

Онлайн-трансляцію проводитимуть на Facebook-сторінках Премії імені Георгія Ґонґадзе, PEN Ukraine, Kyiv-Mohyla Business School та Української правди, а також на YouTube-каналах Премії імені Георгія Ґонґадзе та Перший. Крім того, церемонію транслюватиме NV.

Відео дня Читайте також: «Багато хто у світі досі не може усвідомити, що росія має програти». Інтерв'ю з головною редакторкою The Kyiv Independent

У цей день стане відоме ім'я лауреатки відзнаки 2024 року. Нагадаємо, що до короткого списку увійшли журналістки Анна Бабінець, Ольга Руденко та Тетяна Трощинська.

  • Анна Бабінець — журналістка-розслідувачка і керівниця незалежної розслідувальної агенції Слідство.Інфо, яку заснувала у 2012 році. Регіональна редакторка мережі розслідувачів Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). У 2014 разом з колегами вона заснувала ініціативу YanukovychLeaks. Є співавторкою міжнародного проєкту Panama Papers, який відзначено Пулітцерівською премією у 2017 році в номінації Роз’яснювальна журналістика.
  • Ольга Руденко — головна редакторка та засновниця видання The Kyiv Independent. У 2016 році вона стала редакторкою Kyiv Post та публікувалася у низці провідних міжнародних видань. У 2021 році, після того, як новий власник Kyiv Post призупинив роботу редакції, журналісти запустили The Kyiv Independent — провідне англомовне видання про Україну. У 2022 році редакція TIME визнала Ольгу Руденко лідеркою наступного покоління.
  • Тетяна Трощинська — директорка департаменту стратегічного аналізу та розвитку соціально впливового контенту на Суспільному, продюсерка суспільно-політичного ток-шоу Новий відлік, журналістка Громадського радіо, ведуча Радіо Культура. З 2018 до 2024 року була головною редакторкою Громадського радіо. Також вела лінійні ефіри та авторські програми Любов не минає, 40 нові 20, Ми про все домовились, Хвостата хвиля. Окрім того, Тетяна розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок. Фіналістка Премії Ґонґадзе-2022.

Читайте також: «Ми почали розуміти нашу відповідальність». Інтерв'ю з фіналісткою Премії Гонгадзе-2024, журналісткою та радіоведучою Тетяною Трощинською

Під час заходу у пам’ять про медійників, які загинули внаслідок російської агресії протягом минулого року, вийдуть з промовами їхні колеги та близькі.

Хедлайнером церемонії нагородження лауреатки буде гурт Пиріг і Батіг.

Читайте також: «Запит на наші розслідування зараз високий». Анна Бабінець — про те, як журналісти Слідство.інфо працюють під час великої війни в Україні

Довідка. Премія імені Георгія Ґонґадзе — одна з головних відзнак для професійних журналістів в Україні. Заснована у 2019 році Українським ПЕН та родиною Георгія Ґонґадзе у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою та виданням Українська правда. Лауреатами Премії в попередні роки стали Вахтанґ Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021), Мстислав Чернов і Євген Малолєтка (2022), Богдан Логвиненко (2023). У 2022 році також Спеціальну відзнаку Премії посмертно отримав фотожурналіст Макс Левін. Премія імені Георгія Ґонґадзе вручається завдяки підтримці меценатів та меценаток, які забезпечують її сталість та розвиток. Меценатами є винятково випускники Києво-Могилянської Бізнес-Школи, які підтримують цінності Премії та прагнуть змінювати українське суспільство через якісну професійну журналістику.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі