Міністерство енергетики України заявило, що наразі не планує обмежень електропостачання на неділю, 19 травня, проте закликало українців до економного та відповідального споживання електроенергії.

Про це йдеться в повідомленні міністерства.

У відомстві пояснили, що для балансування та стабілізації енергосистеми важливо зменшити використання енергомістких приладів у пікові години — особливо ввечері з 17:00 до 22:00.

Відео дня

Водночас промислових споживачів просять максимально залучати імпорт для уникнення відключень та посилення стійкості енергосистеми.

Читайте також:
Віталій Бутенко, генеральний директор АТ Енергетична компанія України (ЕКУ) (Фото:ecu.gov.ua) «Резервів більше немає». Чому в домівках українців почали вимикати світло і чи допоможе імпорт електроенергії — інтерв'ю

У міністерстві зазначили, що у нічні та ранкові години на запит України здійснювалося аварійне постачання електроенергії з Румунії, Словаччини та Польщі. Залучення аварійної допомоги можливе і в години вечірнього максимуму споживання.

Минулої доби, 18 травня, потреби споживачів покривалися українською генерацією, комерційним імпортом та допомогою з енергосистем Румунії, Словаччини та Польщі.

З 18:00 до 24:00 в усіх регіонах, крім Херсонської області, обмежували промислові підприємства. При цьому побутових споживачів це не торкнулось.

Раніше в Укренерго повідомили, що 19 травня можливі аварійні відключення світла для побутових та промислових споживачів у Харківській та Полтавській областях.

Дефіцит в енергосистемі та відключення світла в Україні — що відомо

14 травня в усіх областях України запровадили контрольовані аварійні відключення світла через значний дефіцит електроенергії в системі, повідомили в Укренерго.

У КМВА повідомили, що в Києві відключення торкнуться лише 10% споживачів.

Читайте також:
Київ Цифровий — як дізнатися коли не буде світла. Ілюстративне фото (Фото:depositphotos/vikabest88@gmail.com) Відключення електроенергії 2024. Як дізнатися графік відключення світла у додатку Київ Цифровий

Вранці 15 травня НЕК Укренерго знову застосувала контрольовані аварійні відключення світла для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України.

На 16 травня Укренерго застосувало нові ліміти для побутових та промислових споживачів. В Укренерго пояснювали, що причина відключень — зростання споживання через похолодання на тлі п’яти російських масованих атак по енергосистемі з 22 березня 2024 року.

17 травня у ДТЕК повідомили, що ввечері цього дня в Україні відновляться стабілізаційні відключення споживачів електроенергії за вказівкою НЕК Укренерго.

У ДТЕК повідомляли, що попередньо не застосовуватимуть графіки обмежень електроенергії для побутових користувачів 18 травня.

Інфографіка: NV Редактор: Єва Сластнова Читати далі