Австралія має надзвичайно різноманітну флору та фауну, що могло б сформувати унікальний гастрономічний ландшафт цієї країни. Та чи справді тут є унікальні спеціалітети, чи австралійці надають перевагу авокадо-тосту — розповідаємо у цьому матеріалі.

Австралійський сніданок можна скласти по-різному, але найпопулярнішою та найулюбленішою ранковою їжею є The Big Fry (Велика Смаженя). Мало що може зрівнятися з добре приготованими фермерськими свіжими яйцями, беконом, помідорами на грилі та грибами. Традиційний австралійський сніданок наслідує британський і схожий за концепцією на американський сніданок, що добре показує кулінарний шлях цієї країни.

Відео дня Авокадо тост на сніданок (Фото: Instagram @clarkstreetbread) Авокадо тост на сніданок / Фото: Instagram @clarkstreetbread Читайте також: Справді корисний фрукт. Вживання авокадо може знизити ризик діабету для жінок

Розчавлений авокадо на тості з яйцем-пашот також є типовим для сніданку з собою в кав’ярнях в наші дні. Але його вже давно готують у більшості домівок, і сьогодні навіть великі франчайзингові ресторани починають подавати розчавлений авокадо на тості з різномастими яйцями. Банановий хліб — це також один з типових сніданків, який є легким і дуже ситним, якщо його їсти з гарячою чашкою капучино. Це здебільшого сніданок та обід для школярів, оскільки вони його люблять. Такий сніданок найпростіший і найдешевший у приготуванні в домашніх умовах. І саме такі варіанти трапези на ранок ми бачимо по всьому світу.

Та чи існує якась форма сніданку, яку можна назвати традиційною?

Існує таке поняття як буш такер (англ. Bush tucker) — це будь-яка їжа, що походить з Австралії та історично вживається корінними австралійцями, аборигенами та жителями островів Торресової протоки. До місцевих продуктів тваринного походження належать кенгуру, ему, крокодил, а до рослинної їжі — фрукти, такі як куандонг, кутджера, спеції, такі як лимонний мирт, і овочі, такі як зелень варрігал і різні місцеві види ямсу. Однак зараз ці продукти — місцевий делікатес, який вам можуть запропонувати на сніданок як туристу на екскурсії. Загалом буш такер згадують доволі рідко.

Тому, якщо пригадати історію Австралії, помітимо величезні впливи колоністів. Сьогодні ж ці впливи замінені на глобалізацію, відкриті кордони для імпорту продукті, соціальні мережі, через які з’явилася можливість повторювати рецепту з усього світу. Однак, можемо з’ясовувати як почали харчуватися австралійці, коли створили вже власні харчові традиції. Наприклад, Пол Кліффорд у соцмережі Quora поділився своїми спогадами про їжу:

" Я виріс у східному пляжному передмісті Сіднея, австралієць у 5-му поколінні. До середини 1970-х років їжа, яку я їв, була, що називається, англійською традиційною і досить типовою (за винятком того, що багато сімей не могли дозволити собі стейк, тому їли фарш або сосиски, а ті, хто їв по-крупному, їли часто (такі речі, як тельбухи або різні суміші фаршу з мозку, серця, печінки і нирок — я ніколи не їв нічого з цього, окрім ягняти, смаженого в буш-кафе Сніданок Дровера). Я їв стейк і нирковий пудинг.

У 1950-х, 60-х і 70-х роках… у 50-х — середині 60-х не було супермаркетів, але всюди були магазини «cash & carry» (4 Square) і крамнички на розі, а також служби доставки «від дверей до дверей», які привозили продукти прямо з ферм і ринкових садів на околицях Сіднея або прямо з пекарень. До ваших послуг молочник, продавець яєць і курей, хлібник, вантажівка з безалкогольними напоями (купуйте великі пляшки дюжинами щотижня), хлопці зі свіжовичавленим соком (апельсиновий або ананасовий сік, зроблений того ж ранку), іноді вантажівка з продуктами…"

Тож, локальні та фермерські, сезонні продукти часто формують традиційний сніданок. Але звички змінюються, і зараз, відійшовши від концепції повних англо-американських сніданків ми повертаємося до легких варіантів, яким австралійці надають перевагу.

Читайте також: Приготуйте із запасів. Шість простих у приготування шедеврів з вівсянки — солоні та солодкі страви

Не найулюбленіший, хоча надзвичайно поширений варіант — вівсянка. З фруктами, йогуртом, карамеллю, на кокосовому молоці чи з горіхами. Кожний знаходить щось для себе. Вівсянкою годують дітей, нею снідають родинами, вона на столі у метушливих робітників, які поспішають на роботу. Недорого, ситно та різноманітно.

Далі найчастіше вдасться зустрічати відкриті сендвічі. З яйцями та беконом — безпрограшний варіант. Що особливого туди додають австралійці, так це хеш-браун, для нас знайомий як дерун, а також покривають булочку чи хліб соусом-BBQ. Далі на черзі тости, а саме тости з Веджимайтом (вегимітом, Vegemite). Це густа паста темного кольору. Одна з найвідоміших страв австралійської кухні, що складається з екстракту дріжджів ячменю та інших смакових додатків. Як часто пишуть, ця паста має специфічний смак, але австралійці ніби створені для нього. Іноді також наверх кладуть шматочки авокадо. Можна побачити, як в інших країнах влаштовують цілі випробування, чи зможе людна з'їсти цілу ложку вегиміту. Також не варто забувати про сніданок із Нутелою та арахісовою пастою, які вкладають батьки у ланч-бокси своїм дітям.

Жителі Австралії, згадавши про свої сніданкові звички також можуть наспівати вам пісеньку: «Австралійські діти — це діти «Віт-бікс». Weet-bix — це цільнозернові пластівці, які мають форму продовгуватих хлібів, які заливають молоком. Надзвичайно універсальний, класичний і дешевий варіант для багатьох сімей. Якщо відкинути ностальгію, це також досить здоровий варіант, адже містить цільні зерна та вітаміни. До того ж якщо ви додасте фрукти, сніданок буде майже неперевершеним.

Читайте також: З солодким перцем і фетою. Як приготувати омлет від Ремі з мультфільму Рататуй

Знайшовши себе у Мельбурні, відвідайте якесь маленьке кафе на сніданок. Там знайдеться вибірка страв у чугунових пательнях, яка звучить як Brekkie in a skillet. Це різновид омлету, з додаванням ковбасок, грудинки та овочів. Домашня гранола з вівсяних зерен, насіння тину, макадамії та кущових ягід — це ще одна страва, а серед інших страв — чатні з кущових томатів, копчена олія з паперової кори та шевр з солончаку. Ви навіть можете замовити чай з кущів або ящірку з синім язиком… свіжий сік з чорниці, яблука та м’яти.

https://www.youtube.com/embed/i-MU1xmSj2Q?hidecaption=true

Для тих, хто віддає перевагу «рідким сніданкам», то напій Майло (Milo) має стати вашим фаворитом. Австралія є його батьківщиною. Цілі покоління виросли на ньому, бо виготовили його ще у 1930-х. Фактично, це солодовий порошок зі смаком шоколаду, який зазвичай змішують з молоком, гарячою водою або тим і іншим для отримання напою. Окрім того, існує факт, що в Австралії дуже розвинена кавова культура, і хоча лате та капучино викликають заздрість у всьому світі, вони не настільки популярні серед австралійців, як Milo. Ба більше, до Австралії їздять на конкурси та чемпіонати з кави навіть українці.

Прикметно однак, що все більше австралійців відмовляються від кави на винос і булочки на сніданок перед роботою, щоб мати змогу розщедритися на їжу у вихідні, оскільки зростання кількості гібридних робочих місць і високі витрати на життя змінюють звички витрачати гроші. Про це робило ціле дослідження видання The Guardian. Вони пишуть, що робітники працюють з дому або пакують власні обіди, коли йдуть в офіс — але вони все ще витрачають гроші на бранчі у вихідні дні.

Читайте також: Якщо мало рухаєтеся. Не ігноруйте каву — вона може позитивно впливати на тривалість життя

Бачимо, що жодні гастрономічні традиції не можуть зберігатися вічно. У Австралії цей відома на весь світ кава на сніданок — відходить на другий план, а делікатеси лишають туристам. Однак, для любителів авокадо тостів, яєчні усіх видів та цікавих спеціалітетів із супермаркетів на молочний сніданок тут точно знайдеться безліч варіантів.

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі