Автор: Анастасія Печенюк

Дослідники вважали, що заражені поширеною серед комах бактеріальною інфекцією особини матимуть гіршу здатність до навчання і пам’ять, ніж здорові. Утім тести показали зовсім інший результат.

Бактерія Wolbachia інфікує різні органи комах, але зазвичай зосереджується у їхній репродуктивній системі. Утім також відомо, що Wolbachia може інфікувати нервову систему комахи, зокрема й мозок. Завдяки цьому плодові мушки, що є носіями певного штаму Wolbachia, можуть отримувати кращі розумові здібності, з’ясували дослідники з Китаю.

Відео дня

Як йдеться у їхньому дослідженні, опублікованому у журналі Animal Behavior, вчені спеціально заразили плодових мушок Drosophila melanogaster штамом Wolbachia під назвою w MelPop і перевірили їхню пам’ять під час нехитрих тестів.

Мушки віком від 4 до 35 днів були піддані дії двох запахів, один з яких був поєднаний з винагородою — цукром. Те, наскільки добре мушки запам’ятали запахи, перевірили через 2 хвилини та 24 години.

Молоді мушки, заражені w MelPop, показали кращі результати в цих тестах, ніж неуражені мушки того ж віку. Інфекція MelPop також покращувала пам’ять у старих мушок, однак три чверті групи померли упродовж 35 днів через хворобу.

«На наш подив, ми помітили, що інфекція MelPop все ще покращує короткочасну та довготривалу пам’ять D. melanogaster. … Ці результати свідчать про те, що інфекція MelPop … може покращити пам’ять комах-господарів шляхом зміни експресії генів хазяїна в голові», — пишуть дослідники.

Вчені наголошують, що, оскільки w MelPop є найсильнішим відомим штамом, ширше розуміння поведінкових та екологічних наслідків цієї інфекції для комах-господарів можуть мати велике значення для боротьби з хворобами, що передаються комахами і сільськогосподарськими шкідниками.

Читати далі