Автор: Анастасія Печенюк

Фізики змогли побачити натяк на існування глюболів. Наявність цих елементарних частинок досі було тільки теоретичним припущенням.

Вчені вже давно шукають так звані глюболи. Ці частинки складаються винятково з глюонів, основна задача яких — утримувати кварки (будівельні блоки, з яких складаються протони та нейтрони). Окремі глюони не містять жодної матерії, вони лише несуть силу. Утім глюболи, які, за теорією Стандартної моделі фізики елементарних частинок, мають існувати, мають свою масу. І доказів їхнього існування стає дедалі більше.

Відео дня

Напередодні фізики провели серію експериментів на електронно-позитронному колайдері BEPC II в Китаї. Цей колайдер використовувався для збивання мезонів (частинки, що складаються з кварка та антикварка, які утримуються разом сильною ядерною силою). Просіюючи субатомне сміття від цих сеансів руйнування частинок, що збиралося десятиліттями, дослідники змогли побачити докази існування частинок із середньою масою 2395 мегаелектронвольт до квадрата швидкості світла. Саме таку масу, як передбачають вчені, мають глюболи, пише Science Alert. Виявлені частинки отримали назву X (2370).

Схоже відкриття робили у 2015 році, і тоді дослідники хибно припускали, що виявили саме глюбол. Такі дослідження стають можливими завдяки постійному прогресу в математичних техніках і обчислювальних можливостях, який триває. Щоб переконатися у тому, чи є вони тим самим глюболом, вченим знадобиться більше вимірювань і спостережень.

Читати далі