Перший візит з 2022 року. Зеленська і Кулеба відвідали Сербію

Перша леді України Олена Зеленська та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідали Сербію. Це був перший офіційний візит у країну на високому рівні з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє Reuters у неділю, 12 травня.

Міністр та перша леді оглянули місто та його середньовічну фортецю Калемегдан, зазначає інформагентство Tanjug.

Олена Зеленська також була присутня під час підписання угоди про співпрацю між університетами Белграда та Києва.

Відео дня Читайте також: Вучич напередодні візиту Сі Цзіньпіна назвав Китай «найкращим партнером» Сербії, а Тайвань — частиною КНР

Як зазначає Reuters, цей візит є сигналом про відхід Сербії від її «традиційного союзника» Росії.

Агентство пише, що сербський президент Александар Вучич намагається знайти баланс між членством у Європейському Союзі та зв’язками з Росією та Китаєм.
До нового уряду Сербії увійшли проросійський віцепрем'єр-міністр Александар Вулін, що перебуває під санкціями США, та міністр без портфеля Ненад Попович, який також є прихильником Росії.

Читайте також: Прапори РФ і символ Z. У столиці Сербії пройшов марш Безсмертного полку, у якому взяли участь міністри та чиновники

Сербія також неодноразово засуджувала вторгнення Росії в Україну, однак досі відмовляється приєднатися до міжнародних санкцій проти Кремля.

З 2022 року Сербія прийняла тисячі українських біженців, надіслала Україні гуманітарну допомогу та пообіцяла допомогти в розмінуванні та відбудові країни.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі