Тануть нечуваними темпами. Перша країна у світі втратила всі свої льодовики

Автор: Анастасія Печенюк

Венесуела стала першою країною сучасності, що повністю втратила льодовики на своїй території. Століття тому вона могла похвалитися шістьма льодовиками.

Ще у 1950-х роках Венесуела приймала змагання з лижних перегонів. Тепер такі події залишаться лише частиною історії країни. У 1910 році південноамериканська країна могла похвалитися шістьма льодовиками загальною площею 1000 квадратних кілометрів. До 2011 року п’ять з цих льодовиків вже зникли. Останній з них, льодовик Гумбольдта, вже перетворився на шматочки льоду, які більше не відповідають вимогам для класифікації як льодовики.

Відео дня

«Наша остання експедиція в цей район була в грудні 2023 року, і ми помітили, що льодовик втратив близько двох гектарів порівняно з попереднім візитом у 2019 році [та зменшився з чотирьох гектарів] до менш ніж двох гектарів зараз», — зауважив дослідник Університету Анд (ULA) Луїс Даніель Лламбі в коментарі The Guardian.

В грудні уряд Венесуели організував покриття льодовика Гумбольдта геотекстильним покриттям з надією на його ізоляцію та захист. Цей план не тільки провалився, але й викликав гнів природоохоронців, які кажуть, що необдумана стратегія може призвести до забруднення екосистеми, оскільки тканина з часом розпадається на мікропластик.

Дослідження, проведені за останні роки, показали, що льодовиковий покрив у Венесуелі зменшився на 98% між 1953 і 2019 роками. Швидкість втрати льоду швидко прискорилася після 1998 року, досягнувши піка приблизно в 17% на рік, починаючи з 2016 року.

Читати далі